Trump lijkt te zijn ontsnapt aan nieuwe moordaanslag, man met wapen opgepakt

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump lijkt zondag te zijn ontsnapt aan een nieuwe moordaanslag. Op zijn golfclub in Florida had een bewapende man zich op enkele honderden meters van Trump verscholen in de bosjes. De verdachte is later op de dag opgepakt.

Het incident gebeurde rond 14.00 uur (lokale tijd) bij Trump National Golf Club in West Palm Beach. Die stad ligt in de Amerikaanse staat Florida.

De autoriteiten van Palm Beach stellen dat de schutter zo’n 350 tot 450 meter van Trump verwijderd was. Hij zat verstopt in de bosjes met een AK-47-geweer. Naast een vuurwapen had de verdachte ook twee rugtassen en een GoPro-camera bij zich. Trump was op dat moment aan het golfen.

De Secret Service vuurde zo’n vier tot zes kogels af op de persoon met het vuurwapen, meldt AP. De verdachte vluchtte vervolgens in een zwarte SUV. Een getuige zag het gebeuren en maakte foto’s van de auto en de kentekenplaat. De autoriteiten konden de verdachten in een nabijgelegen gemeente aanhouden.

De FBI is onderweg naar West Palm Beach voor onderzoek. Het incident lijkt volgens de FBI “op een poging tot moord op voormalig president Trump”. Over een motief is nog niets bekend. The New York Times en Fox News Channel schrijven dat de verdachte een 58-jarige man uit Hawaï is.

Trumps woordvoerder Steven Cheung liet vlak na het incident in een verklaring weten dat Trump veilig is. “Er zijn op dit moment geen verdere details”, schreef hij. Ook Secret Service-baas Anthony Guglielmi meldde op X dat Trump veilig is. Trump heeft zelf een mail naar zijn fondsenwervingslijst gestuurd waarin hij schrijft dat hij veilig en oké is. Persbureau Reuters heeft die mail ingezien.

De Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris laten weten opgelucht te zijn dat de oud-president in orde is. “Geweld heeft geen plaats in Amerika”, schrijft Harris op X.

Ruim twee maanden geleden raakte Trump nog gewond aan zijn oor na een moordaanslag. Schutter Thomas Matthew Crooks opende het vuur tijdens een verkiezingsbijeenkomst van Trump in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer kwam om het leven. De Secret Service schoot Crooks vervolgens dood. Het is nog altijd onduidelijk waarom Crooks Trump wilde doden.

Er was veel te doen over het handelen van de Secret Service bij de verkiezingsbijeenkomst. Na de moordaanslag kwamen er veel vragen over het optreden van de geheime dienst, zoals waarom de schutter niet eerder was opgemerkt en uitgeschakeld. Meerdere omstanders en plaatselijke agenten hadden de schutter al gezien. Toenmalig Secret Service-baas Kimberly Cheatle noemde het handelen van de geheime dienst “de grootste blunder in decennia”.

source

Leave a Reply