Duitsland voert vanaf vandaag extra controles uit aan de grens met het doel om terroristen en illegale migranten te kunnen weren. Daardoor kan het extra druk zijn op wegen richting Duitsland, waarschuwt de ANWB.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser kondigde vorige week de tijdelijke (extra) grenscontroles aan alle Duitse grenzen aan. De aanvullende controles zullen in eerste instantie zes maanden duren. Als je wordt gecontroleerd, is het verplicht om een paspoort of ID te tonen; een rijbewijs is dus niet genoeg.
De Duitse politie meldde zondag dat in de deelstaat Nedersaksen, die aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst, controles komen op de A7, de A37 en de A1. Zuidelijker in Nederland, waar wegen leiden naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen, worden automobilisten steekproefsgewijs aan de kant gezet. Het gaat daar niet om vaste punten. In het grensgebied van Nederland en Duitsland zijn er ook controles van kleinere wegen aangekondigd.
Niet iedereen die de Duitse grens passeert, wordt gecontroleerd. “Eventuele hinder moet zo beperkt mogelijk worden gehouden”, liet de politie weten. “Dit zijn daarom nadrukkelijk geen volledige controles van al het grensoverschrijdende personen- en goederenverkeer.”
De controles zijn maandag om middernacht begonnen. Niet alleen bij de grens zelf wordt er gecontroleerd. “In het grensgebied tot 30 kilometer zullen we steekproefsgewijs, op wisselende plekken en tijdelijk bewakings- en controlemaatregelen uitvoeren”, zegt de politie.
De ANWB verwacht dat de grenscontroles voor vertraging zullen zorgen. “Dit zagen we ook tijdens het EK voetbal, toen er ook grenscontroles waren bij de Duitse grens”, vertelt een woordvoerder aan NU.nl. “Toen liep de vertraging soms op tot wel drie kwartier.”
De woordvoerder benadrukt dat er tijdens het EK veel meer mensen de grens over gingen dan dat nu het geval is. Daardoor is het lastig te voorspellen op hoeveel vertraging automobilisten moeten rekenen vanaf maandag.
“De vertraging hangt af van de hoeveelheid auto’s die gebruikmaakt van de weg. De vertraging zal bijvoorbeeld ook op de A7 minder zijn dan op de A1, omdat die simpelweg minder gebruik wordt door het verkeer.”
Vorige week liet Transport en Logistiek Nederland (TLN) al weten zich grote zorgen te maken over de paspoortcontroles langs de grens. De brancheorganisatie wijst naar de coronaperiode en het EK voetbal van deze zomer in Duitsland.
“Die periodes hebben laten zien welke verregaande problemen grenscontroles kunnen veroorzaken. Chauffeurs moesten soms onmenselijk lang wachten. Daarnaast kost elk uur wachttijd honderd euro per chauffeur”, aldus de TLN.
Overigens krijgen niet alleen automobilisten te maken met de controles. Ook mensen die per trein, te voet of met de fiets naar Duitsland gaan, moeten er rekening mee houden dat er om hun paspoort of identiteitsbewijs wordt gevraagd.